Jedzenie odchudza.
MONIKA KONIECZNA • dawno temuChcesz schudnąć, być szczupłą to w cale nie musisz głodować.Powinnaś jeść, i to kilka razy dziennie.Ważne tylko, jak wygląda Twój jadłospis,
Najlepszym sposobem zachowania szczupłej sylwetki było, jest i na pewno będzie jedzenie błonnika.Pod nazwą błonnik kryje się kilka odmian włókna roślinnego.Są one ważne dla procesów przemiany materii.Sprawiają że jedzenie trawione jest wolniej,ale co za tym idzie bardziej równomiernie. Glukoza płynie w tedy do krwi równym strumieniem.To zapobiega nagłym atakom głodu.Włókna roślinne zwiększają objętość pokarmów i zapewniają na dłużej uczucie sytości. Dzięki temu zmniejszamy też dzienną dawkę kalorii.
Jeśli w Twoim jadłospisie będą dominować potrawy przygotowane z produktów bogatych w błonnik, łatwo osiągniesz swój cel.Żeby łatwiej ułatwić to zadanie to przygotowałam kilka wskazówek, jak codziennie przemycać do posiłków produkty bogate w błonnik.
Dorzuć do płatków otręby.Dwie łyżki to 2 g błonnika więcej w codziennej diecie.Dorzuć jeszcze 2 łyżki rodzynków lub posiekanych daktyli, a otrzymasz danie smaczniejsze i bogatsze o kolejny gram błonnika.
Wybieraj gęste soki nektarowe.Przede wszystkim z brzoskwini, moreli,gruszek.Jedna szklanka soku z cząstkami owoców daje 1 gram włókna roślinnego.
Podjadaj siemię lniane.Dwie łyżki siemienia to 2 g błonnika.Posyp nim płatki lub wsyp do jogurtu.
Zjedz jabłko.Najlepiej ze skórką.Jedno jabłko to ponad 3 g błonnika.
Naleśniki ze szpinakiem.Filiżanka tej zdrowej zieleniny to ponad 1 g błonnika.
Pamiętaj o pomidorach.Jeden duży pomidor to 1,5 g błonnika.
Przestaw się na makaron razowy. Jest o wiele bogatszy w błonnik od tradycyjnego.Jedna filiżanka zawiera do 5 g włókna roślinnego.
Gotuj brokuły, kalafior, marchew.Gotowane powoduje, że włókno staje się łatwiej przyswajalne niż to zawarte w surowych warzywach. Dzięki temu dostarczysz od 3 do 5 g błonnika w jednym posiłku.
Nie żałuj sobie truskawek.Pół filiżanki tych owoców aby dostarczyć sobie 3 g błonnika.
Odmień smak jajek.Możesz dodać do jajecznicy np. jedną trzecią filiżanki posiekanej cebuli lub jeden ząbek czosnku.Poprawisz smak i zyskujesz 1 g błonnika.Albo zrób omlet, dodając pół filiżanki gotowanych brokułów- to zapewni Ci 2 g włókna roślinnego.
Zrób kanapkę z chleba chrupkiego ryżowego. Jest mało kaloryczny, a w każdej kromce ukrywają się 2 g błonnika- 2 razy więcej niż w białym pieczywie.
Wymieszaj suszone owoce. Najbardziej polecane są śliwki i morele ale możesz też sięgać po rodzynki, daktyle i figi.Szybko zaspakajają głód,dostarczają też wiele witamin.Co równie ważne mają sporo błonnika, np trzy suszone morele zawierają 1,5 g błonnika .
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze