Siemię lniane
MONIKA KONIECZNA • dawno temuSiemię lniane jest zdecydowanie najlepszym roślinnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3.Jest to również ziarno bardzo bogate w fitoestrogeny oraz błonnik.
Aby zwiększyć przyswajanie egzogennych kwasów tłuszczowych oraz umożliwić przemianę fitoestrogenów w związki bioaktywne,przed spożyciem ziarna siemienia lnianego powinno się je zmielić w zwykłym młynku do kawy lub namoczyć i pozostawić na całą noc.
Ziarno siemienia lnianego spożyte w postaci naturalnej nie jest trawione i nie przynosi żadnego pożytku.Z uwagi na to, iż kawasy omega-3 są bardzo podatne na zniszczenia,siemię lniane powinno się mielić stopniowo i przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2 tygodnie, w hermetycznie zamkniętym pojemniku.
Mielone siemię lniane można dodawać do makaronów, ciasta chlebowego lub spożywać samo, zwracając uwagę, by przed połknięciem dokładnie przeżuć.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze