Siemię lniane
![Monika Konieczna](https://m.kafeteria.pl/monika-konieczna-2556d25947235c5,20,20,1,0.jpg)
Siemię lniane jest zdecydowanie najlepszym roślinnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3.Jest to również ziarno bardzo bogate w fitoestrogeny oraz błonnik.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Aby zwiększyć przyswajanie egzogennych kwasów tłuszczowych oraz umożliwić przemianę fitoestrogenów w związki bioaktywne,przed spożyciem ziarna siemienia lnianego powinno się je zmielić w zwykłym młynku do kawy lub namoczyć i pozostawić na całą noc.
Ziarno siemienia lnianego spożyte w postaci naturalnej nie jest trawione i nie przynosi żadnego pożytku.Z uwagi na to, iż kawasy omega-3 są bardzo podatne na zniszczenia,siemię lniane powinno się mielić stopniowo i przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2 tygodnie, w hermetycznie zamkniętym pojemniku.
Mielone siemię lniane można dodawać do makaronów, ciasta chlebowego lub spożywać samo, zwracając uwagę, by przed połknięciem dokładnie przeżuć.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze