Warzywa i owoce dobre na różne schorzenia

Wszystkie są bardzo dobrym źródłem witamin i minerałów.Ale w zależności od ogólnego stanu zdrowia , jedne mogą być bardziej polecane, inne mniej.

Gdy chorujesz na cukrzyce ,wybieraj warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym(IG poniżej 55),np brukselkę,świeżą marchewkę,białą,czerwoną lub czarną fasolę,sałatę, jabłka,pomarańcze, śliwki czy grejpfruta.Unikaj natomiast tych o średnim i wysokim indeksie glikemicznym(IG),np buraków, dyni, arbuza.
Przy chorobie wrzodowej żołądka lub dwunastnicynajłagodniejsze dla wrażliwej śluzówki będą gotowane, najlepiej przetarte warzywa np.buraki,dynia szpinak, oraz dojrzałe owoc bez skórki i pestek np.banan, jabłka.Niewskazane są wzdymające, pikantne warzywa np.kapusta, cebula oraz mało dojrzałe owoce, kwaśne owoce np.cytryna.
Przy zaparciach, sięgaj po warzywa i owoce zawierające dużo błonnika, np.fasola,suszone śliwki.Unikaj bardzo słodkich ,np arbuza.
Warzywa i owoce bogate w węglowodany to:bób,dynia,fasola,jarmuż, groch, kukurydza,soja, soczewica,ziemniaki,banany(świeże jak i suszone),konserwowe i suszone owoce(oprócz rodzynek), skórka z cytryny i pomarańcza.
Warzywa i owoce zawierające dużo białka:strączkowe ,awokado, banany(świeże i suszone),maliny, brzoskwinie,daktyle i figi.

Najnowsze


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze