Ostre zapalenie trzustki leczenie dietą
MONIKA KONIECZNA • dawno temuKamica żółciowa i nadmierne spożycie alkoholu to najczęstsze przyczyny ostrego zapalenia trzustki.Choroby, która w swej ostrej postaci może nawet doprowadzić do śmierci.
Do innych przyczyn ostrego zapalenia trzustki należą:hiperglikemia,stosowanie niektórych leków, poważne urazy jamy brzusznej, bulimia czy mutacje genów, które aktywizują enzymy wydzielane przez trzustkę.Zdarza się że nie można rozpoznać przyczyn choroby.Wówczas jest to tak zwane idiopatyczne ostre zapalenie trzustki. Istotą choroby jest proces zapalny, który prowadzi do samotrawienia narządu przez enzymy.
Leczenie dietetyczne
Po zakończeniu leczenia szpitalnego przez kilka miesięcy należy stosować dietę, stopniowo rozszerzając ją o nowe dania.
I okres--dieta lekkostrawna stosuję się ją około miesiąca.Można jeść chude mięsa,drób w postaci budyniów, ryb i nabiał.Unikać należy pokarmów z dużą ilością błonnika, bo pobudza on żołądek do wydzielania hormonów(sekretyny i cholecystokininy), a te podrażniają pęcherzyk żółciowy i trzustkę.Potrawy powinny być gotowane,duszone bez obsmażania lub pieczone w folii.Kasze , makarony dobrze ugotowane i przetarte, warzywa gotowane.
II okres-trwa około miesiąca.Dieta jest podobna jak w okresie I, ale zwiększa się zawartość białka i tłuszczu, a więc kaloryczność posiłków też staje się większa.
III okres-można stosować dietę jak u zdrowej osoby.Przy nietolerancji pokarmów należy wrócić do przecierania warzyw i mięsa w postaci budyniu,czyli żywienia jak w II okresie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze