Gotowanie na parze
MONIKA KONIECZNA • dawno temuPrawidÅ‚owe odżywianie opiera siÄ™ na siedmiu podstawowych skÅ‚adnikach, sÄ… nimi:biaÅ‚ka,wÄ™glowodany,tÅ‚uszcze,witaminy,skÅ‚adniki mineralne,bÅ‚onnik,woda. Codziennie należy dostarczyć odpowiedniÄ… porcjÄ™ każdego z nich.Bardzo ważnÄ… rolÄ™ w żywieniu odgrywa prawidÅ‚owe przygotowanie posiÅ‚ków.
Produkty gotowane na parze zachowują posiadane witaminy i składniki mineralne.Żywność nie jest zanurzana w wodzie, więc nie dochodzi do wypłukiwania składników odżywczych. Poza tym posiłki gotowane na parze nie wymagają używania tłuszczu i zachowują naturalny smak i aromat, a ich barwa jest bardziej nasycona i intensywna niż przy gotowaniu metodami tradycyjnymi.Woda wypłukuje między innymi wapń, potas, magnez , żelazo i fosfor. Gotowanie na parze jest najzdrowszą formą przyrządzania produktów żywnościowych.
Ziemniaki ugotowane w wodzie zawierają o 50% mniej potasu niż surowe, podczas gdy te ugotowane na parze tylko o 6% mniej .Natomiast straty witaminy C przy gotowaniu w wodzie sięgają 70% , a na parze jedynie 40%.
Warzywa gotowane na parze w zasadzie nie potrzebują przyprawiania, ale jeżeli komuś nie smakują w naturalnej, może użyć odrobinę soli lub przypraw ziołowych, np .pietruszki, koperku, czosnku,tymianku czy rozmarynu.Należy jednak pamiętać, aby zioła i przyprawy dodawać w końcowej fazie( na około 5 minut przed końcem gotowania) lub dopiero na talerzu.Przyprawy do ryb lub mięs najlepiej dodawać , marynując pokarm przed gotowaniem (wykorzystując np.sok z cytryny lub oliwę z oliwek).
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze