Błonnik działa jak odkurzacz
MONIKA KONIECZNA • dawno temuPrzeciętny polak zjada około 70-150 kg pieczywa rocznie, najczęściej nie zdając sobie sprawy z czego jest zrobione.Bardzo trudno jest kupić dobry chleb.
Pogarszająca się jakość pieczywa sprawia,że coraz więcej osób choruje na nowotwór jelita grubego.Uniknąć go pomaga błonnik, którego bogatym źródłem są ziarna zbóż — im mniej oczyszczone, tym więcej go zawierają.
Błonnik oczyszcza organizm z niestrawionych resztek pokarmu,normalizuje florę bakteryjną jelit oraz wspomaga leczenie szeregu chorób i dolegliwości.
W codziennej diecie istotną rolę odgrywa kwas mlekowy, który powstaje w procesie fermentacji. Poprawia naszą florę bakteryjną, optymalizuje proces trawienia, hamuje rozwój niezbędnych bakterii chorobotwórczych, a jednocześnie sprzyja rozwojowi bakterii probiotycznych, które zwiększają odporność organizmu neutralizując związki rakotwórcze.
Pieczywo wytwarzane za zakwasach jest cennym źródłem witamin.W neutralnym procesie fermentacji wzbogaca się w podstawowe elementy budulcowe białek, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie.Dodatkowym atutem chleba wytwarzanego naturalna metodą na zakwasach, jest to, że dłużej zachowuje świeżość-bez polepszaczy i chemikaliów.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze